Temperatuurregeling vloerverwarming

Vloerverwarming is een populaire manier geworden om woningen en bedrijfspanden te verwarmen. Dit komt door de comfortabele warmte en en lagere energiekosten ten opzichte van traditionele radiatoren. Het systeem vraagt wel om een goede temperatuurregeling.

We vertellen u graag hoe deze temperatuurregeling voor vloerverwarming werkt. Ook gaan we in op de verschillende mogelijkheden om de temperatuur in verschillende ruimtes in te stellen.

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Hoe werkt de temperatuurregeling bij vloerverwarming?

Vloerverwarming is in feite één grote radiator die zich door de vloer verspreidt. Alleen heeft deze een lagere temperatuur nodig dan traditionele radiatoren. De temperatuur van de vloerverwarming wordt doorgaans geregeld via een kamerthermostaat.

Wanneer deze op een gewenste temperatuur is ingesteld, geeft deze een signaal aan de CV-ketel, (hybride) warmtepomp of stadsverwarming om warm water door de verwarmingsleidingen te sturen. Dit verwarmt de vloer, die op zijn beurt de ruimte opwarmt.

De kamerthermostaat wordt meestal in de woonkamer geïnstalleerd en bepaalt wanneer de verwarmingscircuits in de woning worden in- en uitgeschakeld. Het zorgt ervoor dat de kamer op een constante temperatuur blijft. Het is echter geen garantie dat alle ruimtes in de woning tegelijk dezelfde temperatuur bereiken.

Hoe werkt de temperatuurregeling bij vloerverwarming?

Beperkingen van temperatuurregeling via één thermostaat

Wanneer de temperatuur in uw woning met één kamerthermostaat wordt geregeld, heeft dit zijn beperkingen. De thermostaat regelt alleen de temperatuur van de ruimte waar deze zich bevindt. Dit betekent dat de temperatuur in andere kamers mogelijk niet overeenkomt met de ingestelde waarde in de woonkamer.

Op de verdeler van de vloerverwarming zitten enkele knoppen om de temperatuur per groep enigszins aan te passen. Dit is echter geen ideale oplossing voor het fijn afstemmen van de temperatuur in elke kamer.

Door de afsluiters op de verdeler te draaien, kunt u de snelheid van de warmteafgifte in sommige kamers iets vertragen. Dit heeft niet de precieze controle welke wenselijk is om verschillende ruimtes optimaal te verwarmen.

Zoneregeling en naregeling voor temperatuurregeling per ruimte

Om de temperatuur in verschillende kamers afzonderlijk te regelen, kunt u kiezen voor zoneregeling of naregeling. Hierbij krijgt elke kamer zijn eigen kamerthermostaat die de temperatuur in die specifieke ruimte regelt. Vooral in (slecht geïsoleerde) woningen met verschillende kamertypes kan dit het wooncomfort aanzienlijk verbeteren.

Zoneregling

Met zoneregeling wordt elke kamer of zone in de woning onafhankelijk van de andere verwarmd. Dit gebeurd middels een eigen thermostaat en verdeler.

Dit systeem is ideaal voor grotere woningen, huizen met meerdere verdiepingen of voor woningen met verschillende gebruiksbehoeften per ruimte. Zo kunt u de woonkamer op een aangename temperatuur houden, terwijl de slaapkamer op een lagere temperatuur kan blijven.

Naregeling

Naregeling is een soort tussenoplossing. De temperatuur kan hierbij in bepaalde ruimtes beter gecontroleerd worden. Dit gebeurt door de opwarmsnelheid van de verwarmingsgroepen op de verdeler aan te passen.

Zo worden sommige ruimtes sneller of juist langzamer opgewarmd. Het biedt meer controle dan een centrale regeling, maar niet de volledige onafhankelijkheid van zoneregeling.

Naregeling kan handig zijn als je bijvoorbeeld de temperatuur in de woonkamer wilt reguleren, terwijl andere ruimtes zoals slaapkamers of werkruimtes minder nauwkeurig worden geregeld.

Zoneregeling en naregeling voor temperatuurregeling per ruimte

Wat is het beste systeem voor temperatuurregeling?

Het type temperatuurregeling dat het beste bij uw woning past, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Ook de grootte van de woning, het aantal te verwarmen ruimtes en de manier waarop u uw vloerverwarming gebruikt hebben invloed op de keuze.

Voor kleinere woningen of appartementen is een centrale thermostaat vaak voldoende. Grotere woningen met meerdere kamers hebben vaak baat bij zoneregeling of naregeling.

Wij adviseren u om contact met ons op te nemen om het beste systeem voor uw situatie te bepalen. Onze op maat gemaakte oplossingen voor vloerverwarming zorgen voor de meest geschikte temperatuurregeling voor uw woning.

Temperatuurregeling en energiebesparing zakelijke vloerverwarming Temperatuurregeling en energiebesparing particuliere vloerverwarming

Temperatuurregeling en energiebesparing

Door te kiezen voor de juiste temperatuurregeling kunt u niet alleen het comfort in uw woning verbeteren. Ook kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten! Slimme thermostaten en zoneregeling helpen om de verwarming precies af te stemmen op uw behoefte voor elke ruimte.

Energie wordt niet verspilt aan ruimtes die niet in gebruik zijn. Dit draagt bij aan zowel uw wooncomfort als een duurzamer energieverbruik. Een win-win situatie dus!

 

Gratis advies over de temperatuurregeling voor vloerverwarming

Heeft u nog vragen over de beste temperatuurregeling voor vloerverwarming in uw situatie? Of bent u benieuwd naar een prijsindicatie voor het aanleggen? Neem gerust contact met ons team of of vraag een offerte aan via het formulier op onze website. 

Dit is geheel vrijblijvend! Zo heeft u een duidelijk overzicht van de te verwachte kosten en komt u niet voor verassingen te staan.

Offerte aanvragen Ik heb nog een vraag

Wat zeggen klanten over de diensten van ComfortFloors?

Kundig, vriendelijk en professioneel

Vijf jaar geleden hebben we een vloerverwarming laten aanleggen, en het was uitstekend gedaan. Helaas waren er na verloop van tijd wat problemen met de verdeler, maar gelukkig heeft ComfortFloors dit snel opgelost. Zeker een aanrader!

⭐⭐⭐⭐⭐ - Niels, Drachten
Super, afspraak is afspraak

Vloerverwarming in woonkamer laten aanleggen. Het advies was helder en afspraak is goed nagekomen. Netjes werk geleverd voor een perfecte prijs. Fijn dat er nog zulke meedenkende, klantgerichte ondernemers zijn.

⭐⭐⭐⭐⭐ Roy, Hoogeveen

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1