Verduurzamen warmtepomp

Een warmtepomp speelt een grote rol bij het verduurzamen van uw woning. Doordat de vraag naar warmtepompen op dit moment een stuk groter is dan het aanbod, zijn de levertijden erg lang; soms zelfs langer dan een jaar. Op deze pagina leggen we uit hoe dit probleem heeft kunnen ontstaan en het belangrijkste: hoe u in deze tijd alsnog kunt verduurzamen.

De toegenomen vraag naar het verduurzamen met een warmtepomp

Op 17 mei 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om, bij vervanging van de cv-ketel, over te stappen op een (hybride) warmtepomp. De vraag naar de pompen is hierdoor in het afgelopen jaar flink gestegen.

Deze vraag stijgt ook als gevolg van de toegenomen gasprijzen en de onzekerheid omtrent de levering van Russisch gas. Helaas kan er nog niet aan de toegenomen vraag naar warmtepompen voldaan worden: er is namelijk een tekort aan chips en personeel binnen de installatiebranche. Dit heeft als gevolg dat de levertijd van een warmtepomp op dit moment bijna een jaar is.

Hoe nu verder?

Wij begrijpen als geen ander dat u niet lang wilt wachten op de levering van een warmtepomp en dat u zo spoedig mogelijk wilt beginnen met het verduurzamen van uw woning. Een goede manier om dit te bewerkstelligen is het installeren van vloerverwarming. Om een comfortabele temperatuur in uw woning te krijgen, moet een cv-ketel het water tot zo'n 80 °C verwarmen. Voor vloerverwarming ligt de ideale aanvoertemperatuur tussen de 25- en 35 °C. Dankzij de verdeler, waarmee de vloerverwarming op een cv-ketel wordt aangesloten, is het hierdoor mogelijk om het gasverbruik significant te verminderen.

Ook kan de thermostaat zo'n 2 °C lager. Met radiatoren bereikt u een aangename temperatuur als deze op op 21 °C staat. Doordat vloerverwarming warmte verspreidt dankzij efficiënte stralingswarmte, kan dit behaaglijke gevoel al bereikt worden wanneer de thermostaat op 19 °C gezet wordt. Deze factoren zorgen ervoor dat er op jaarbasis zo'n 20% bespaard kan worden op de energiekosten.

Voorbereiding op komst warmtepomp

Bij de aanleg van vloerverwarming houden we rekening met de komst van een toekomstige warmtepomp. Op deze manier kunt u nu al genieten van de voordelen van vloerverwarming en kan de cv-ketel eenvoudig vervangen worden door een warmtepomp zodra deze geleverd is. De combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp is zeer efficiënt. Een warmtepomp heeft namelijk het beste rendement als de temperatuur van de brond en het afgiftesysteem zo min mogelijk van elkaar verschillen. Aangezien ook voor de warmtepomp een temperatuur tussen de 25- en 35 °C als ideaal wordt gezien, is dit dus een gouden combinatie.

Schakel onze hulp in

Comfort Floors denkt graag met u mee als het om verduurzamen gaat. We begrijpen dat u nog vragen heeft over vloerverwarming en de combinatie met een warmtepomp. Vandaar dat we altijd klaar staan om u te voorzien van passend advies. Mocht u benieuwd zijn naar onze tarieven voor de aanleg van vloerverwarming, vraag dan een offerte aan. Dit is geheel vrijblijvend.

OFFERTE AANVRAGEN

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1