Is vloerverwarming duurzaam?

Vloerverwarming is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederlandse huizen. Het biedt niet alleen comfort, maar ook energiebesparing. Maar is vloerverwarming duurzaam? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer informatie geven over de voor- en nadelen van vloerverwarming. Ook zullen we tips geven om de kosten van het aanleggen van vloerverwarming te besparen en kijken we naar de toekomst van vloerverwarming. 

 

De voordelen van vloerverwarming

ComfortFloors biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarming. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Toegenomen wooncomfort. Vloerverwarming zorgt voor een constante en gelijkmatige warmteverdeling door het hele huis. Dit zorgt voor een comfortabele- en aangename woonomgeving.
  • Energiebesparend. Vloerverwarming is een efficiënte manier van verwarmen. Omdat het op lage temperatuur werkt, wordt er minder energie verbruikt dan bij traditionele verwarming. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een kleinere CO2-voetafdruk.
  • Geen radiatoren meer nodig. Omdat er geen radiatoren in huis nodig zijn, wordt er meer ruimte gecreëerd. Dit kan leiden tot meer designopties en een betere inrichting van het huis.

 

Wat is het nadeel van vloerverwarming?

Hoewel vloerverwarming vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

  • Kosten. De kosten voor het aanleggen van vloerverwarming zijn hoger dan bij traditionele verwarming. Dit komt doordat er meer materiaal en arbeid nodig is voor de installatie. Gemiddeld kan gesteld worden dat de investering na 10 tot 15 jaar weer zijn terugverdiend.
  • Installatie. De installatie van vloerverwarming kan ingrijpend zijn en kan de vloerhoogte verhogen. Dit kan leiden tot problemen met deuren en andere functies in het huis. Het infrezen van vloerverwarming biedt hiervoor gelukkig een passende oplossing. 
  • De opwarmtijd. Omdat de vloer eerst opgewarmd moet worden, duurt het langer voordat de kamer een aangename temperatuur heeft. Echter, wanneer de vloer eenmaal opgewarmd is, is het een constante en aangename bron van warmte.

 

Kosten vloerverwarming aanleggen

De kosten van het aanleggen van vloerverwarming variëren afhankelijk van de grootte van het huis en de gekozen vloerbedekking. Gemiddeld bedraagt de aanleg van vloerverwarming een investering  tussen de €30 en €50 per vierkante meter. Om snel te achterhalen wat vloerverwarming kost in uw unieke situatie kunt u een offerte bij ons aanvragen. Dit is geheel vrijblijvend en geeft u snel inzichten.

Vraag een offerte op maat aan

 

Tips voor optimale besparing

Hoewel vloerverwarming duurder kan zijn om aan te leggen, is het een investering die u na enkele jaren weer heeft terugverdient. Om dit proces te versnellen hebben we enkele tips genoteerd om zo zuinig mogelijk te stoken:

  • Isolatie: een goede isolatie is essentieel voor het besparen van energie. Zorg er dus voor dat het huis goed geïsoleerd is zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van de vrijgekomen warmte.
  • Lagere temperatuur: vloerverwarming kan werken bij lagere temperaturen dan traditionele verwarming. Door de temperatuur bijvoorbeeld met 1 tot 2 graden te verlagen, kan er al veel energie worden bespaard.
  • Regelmatig onderhoud: zorg ervoor dat de vloerverwarming regelmatig wordt onderhouden en gereinigd. Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar zorgt ook voor een efficiëntere werking. Op deze manier blijft u maximaal genieten van de voordelen van vloerverwarming.


Is vloerverwarming de toekomst?

Het lijkt erop dat vloerverwarming steeds populairder wordt en dat het een belangrijk onderdeel kan worden van duurzame woningbouw. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing, kan vloerverwarming een belangrijke rol spelen in het verlagen van de CO2-uitstoot van huizen en gebouwen. Bovendien biedt vloerverwarming comfort en flexibiliteit in huisontwerp doordat de radiatoren geen ruimte meer in beslag nemen.

 

Conclusie

Is vloerverwarming duurzaam? Ja, vloerverwarming kan zeker duurzaam zijn vanwege de vele voordelen op het gebied van comfort, energiebesparing en flexibiliteit in huisontwerp. Hoewel er enkele nadelen zijn, is het aanleggen van vloerverwarming op de langere termijn zeker de investering waard. Door regelmatig onderhoud en een goede isolatie kan er bovendien worden bespaard op de kosten en energie. Het lijkt er dus op dat vloerverwarming een belangrijke rol kan spelen in de toekomst van duurzame woningbouw.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1