Is vloerverwarming duurzaam?

Vloerverwarming is een populaire manier om uw huis te verwarmen. Het is comfortabel, gelijkmatig en kan bijdragen aan een lagere energierekening. Maar is vloerverwarming ook duurzaam?

Vraag direct een offerte aan

Waarom is vloerverwarming duurzaam?

Vloerverwarming is duurzaam omdat het een groot oppervlak aan warmteafgifte heeft. De warmte wordt gelijkmatig over de hele vloer verspreid, waardoor er minder energie nodig is om de ruimte op temperatuur te houden.

Dit komt doordat de warmteafgifte van radiatoren niet optimaal is. De warmte stijgt op en concentreert zich aan het plafond, waardoor de rest van de ruimte minder warm wordt.

Vloerverwarming heeft dus een aantal voordelen ten opzichte van radiatoren:

  • Het verbruikt minder energie.
  • Het is comfortabeler, omdat de warmte gelijkmatiger wordt verspreid.
  • Het kan bijdragen aan een lagere energierekening.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt door water door buizen in de vloer te laten circuleren. Dit water wordt verwarmd door een cv-ketel of een (hybride) warmtepomp. De warmte van het water wordt vervolgens afgegeven aan de vloer. 

Het water in de buizen wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 30-40 graden Celsius. Dit is een lagere temperatuur dan bij traditionele radiatoren. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de vloer gelijkmatig warm wordt en dat er geen koude plekken ontstaan.

Aanleg van zakelijke vloerverwarming

Vloerverwarmingssysteem

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarmingssystemen:

  • Natbouw: De buizen worden in de vloerplaat aangebracht, voordat het beton of de cementmortel wordt gestort. Dit is de meest voorkomende methode voor nieuwbouw.
  • Droogbouw: De buizen worden in speciale platen aangebracht, die vervolgens op de bestaande vloer worden gelegd. Dit is een goede optie voor renovaties.

De buizen die worden gebruikt voor vloerverwarming zijn meestal gemaakt van kunststof of metaal. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes. De diameter van de buizen bepaalt de warmteafgifte. De lengte van de buizen bepaalt de oppervlakte die wordt verwarmd.

De buizen worden aangesloten op een verdeelunit. De verdeelunit zorgt ervoor dat het water door de buizen wordt gepompt en dat de temperatuur van het water in de verschillende ruimtes kan worden geregeld.

Buizen in de vloer

Bij een natbouwsysteem worden de buizen in de vloerplaat aangebracht. Dit is de meest efficiënte manier om vloerverwarming aan te leggen. De buizen worden in een rasterpatroon aangebracht, met een afstand van ongeveer 20-30 centimeter tussen de buizen.

Buizen aan de onderkant van de vloer

Bij een droogbouwsysteem worden de buizen in speciale platen aangebracht, die vervolgens op de bestaande vloer worden gelegd. Dit is een minder efficiënte manier om vloerverwarming aan te leggen, maar het is wel een goede optie voor renovaties. De buizen worden in een rasterpatroon aangebracht, met een afstand van ongeveer 15-20 centimeter tussen de buizen.

Installatiekosten

De kosten voor de installatie van vloerverwarming zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte, het type vloerverwarming en het materiaal van de vloer. In het algemeen zijn de kosten voor de installatie van vloerverwarming hoger dan voor traditionele radiatoren.

Vloerverwarming natbouw Vloerverwarming droogbouw

Meer informatie over het aanleggen van vloerverwarming

Energieverbruik van vloerverwarming en radiatoren

Uit onderzoek blijkt dat vloerverwarming tot 20% minder energie verbruikt dan radiatoren. Dit komt doordat vloerverwarming met een lagere temperatuur kan werken dan radiatoren.

De optimale temperatuur voor vloerverwarming is tussen de 35 en 55 graden Celsius. Radiatoren hebben een hogere temperatuur nodig, namelijk tussen de 50 en 80 graden Celsius.

De lagere temperatuur van vloerverwarming heeft een aantal voordelen:

  • Het is beter voor het milieu, omdat er minder energie hoeft te worden opgewekt.
  • Het is comfortabeler, omdat de warmte gelijkmatiger wordt verspreid.
  • Het kan bijdragen aan een lagere energierekening.

Vloerverwarming in combinatie met een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn een zeer goede manier om te besparen op energiekosten. Ze leveren van zichzelf warmte, maar als het koud is, kan de cv-ketel bijspringen. Dit maakt hybride warmtepompen in eerste instantie erg zuinig.

Tot voor kort waren er geen oplossingen voor de combinatie van vloerverwarming en een hybride warmtepomp. Dit veranderde met de introductie van de Robot Hybride LTVC verdeler van Comfortfloors. Deze verdeler is speciaal ontworpen voor vloerverwarming in combinatie met een hybride warmtepomp.

De Robot Hybride LTVC verdeler zorgt ervoor dat de vloerverwarming efficiënt en comfortabel werkt. Hij regelt de temperatuur van het water in de vloerleidingen, zodat de warmte gelijkmatig over de hele vloer wordt verdeeld.

Dit maakt deze verdeler een ideale oplossing voor mensen die hun woning willen verwarmen met een hybride warmtepomp en vloerverwarming. Hij zorgt voor een comfortabele en energiezuinige manier van verwarmen!

Robot hybride LTVC verdeler

Opwarmtijd van vloerverwarming

De opwarmtijd van vloerverwarming is ook van invloed op de duurzaamheid. Lage opbouwsystemen zijn het snelst warm. De warmte vanuit het systeem hoeft namelijk niet laagje voor laagje door dik beton heen zoals bij traditionele systemen. Het komt veel sneller in de ruimte terecht.

Snellere opwarmtijden zorgen ervoor dat u de verwarming minder lang aan hoeft te laten staan. Dit is beter voor het milieu en de energierekening.

Welk systeem past bij u?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen op de markt. Welk systeem het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Als u een nieuwbouwhuis bouwt, kunt u kiezen voor een systeem dat in de vloer wordt ingebouwd. Dit is de meest efficiënte manier om vloerverwarming te installeren.

Als u een bestaand huis hebt, kunt u ook kiezen voor een systeem dat aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht. Dit is een minder ingrijpende optie, maar het is wel belangrijk om te controleren of de vloer geschikt is voor vloerverwarming.

Ontvang een gratis offerte op maat

Bent u geïnteresseerd in een comfortabele en energiezuinige manier om uw huis te verwarmen? Dan is vloerverwarming de perfecte oplossing voor u. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan en ontvang een persoonlijk advies van een vakkundige installateur!

Gratis offerte aanvragen
Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1