Is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?

Het verwarmen van uw huis, kantoor of winkel is belangrijk. U wilt een aangenaam comfort ervaren. Zowel voor uzelf als voor gasten. Welke verwarmingstechnieken zijn populair als het gaat om comfortabel verwarmen?

Vloerverwarming en radiatoren zijn beide populaire verwarmingstechnieken, maar welke is de beste? We zoeken het uitgeberid voor u uit. In dit artikel beantwoorden wij namelijk de vraag: is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren? 

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Vloerverwarming of traditionele radiatoren?

Vloerverwarming verwarmt de ruimte op een gelijkmatige en comfortabele manier door de vloer te verwarmen. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig over de gehele ruimte verdeeld, waardoor er een comfortabel en warm gevoel ontstaat.

Radiatoren daarentegen verwarmen de ruimte door middel van warmteafgifte aan  metalen platen, wat resulteert in ongelijkmatige verwarming.

Verschil in efficiëntie

Een ander groot verschil tussen deze twee verwarmingstechnieken is de efficiëntie. Vloerverwarming is het meest efficiënt wanneer het wordt gebruikt in combinatie met een efficiënte verwarmingstechniek, zoals een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen.

Vloerverwarming maakt het mogelijk dat de vrijgekomen warmte op een gelijkmatige manier over alle plekken in huis wordt verdeeld. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen.

Meer efficiënte bij het verwarmen van uw huis of bedrijf met vloerverwarming

Lagere energiekosten op de lange termijn

De installatie van vloerverwarming is duurder ten opzichte van radiatoren. Op e lange termijn blijkt echter dat vloerverwarming voordeliger uitpakt. Dankzij de efficiëntie van vloerverwarming zijn de energiekosten op de lange termijn lager dan bij het gebruik van radiatoren.

Bent u dus van plan om nog voor een langere periode in uw woning te blijven wonen? Dan zal vloerverwarming na 10 tot 15 jaar winstgevend zijn. 

Vloerverwarming en comfort

Naast de lagere kosten op de lange termijn biedt vloerverwarming ook meer comfort dan radiatoren. Doordat de warmte op een gelijkmatige manier over de gehele ruimte wordt verdeeld, voelt het altijd comfortabel en warm aan. Bij radiatoren kan het voorkomen dat sommige delen van de ruimte te warm of te koud zijn, wat resulteert in een oncomfortabel gevoel.

Aanleg van vloerverwarming door middel van infrezen

Nadelen van vloerverwarming

Hoewel vloerverwarming vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Allereerst kan de initiële installatiekost hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren. Daarnaast kan het installatieproces enige verstoring veroorzaken, vooral bij retrofit-projecten waarbij vloeren moeten worden opgebroken.

Verder is het belangrijk om te weten dat vloerverwarming langzamer reageert op temperatuurveranderingen dan radiatoren, wat betekent dat u mogelijk niet zo snel de temperatuur in uw huis kunt aanpassen als u gewend bent. Bovendien vereist vloerverwarming een vlakke en geïsoleerde vloer voor optimale prestaties, wat extra kosten en moeite kan vereisen bij oudere huizen.

Radiatoren en ruimte

Een nadeel van radiatoren is dat ze behoorlijk ruimte in kunnen nemen. Door radiatoren kan bijvoorbeeld een kast niet op een bepaalde plek tegen de muur staan. Door radiatoren te vervangen voor vloerverwarming voorkomt men dit en kan de ruimte evengoed, al dan niet beter, verwarmt worden.

Kies voor vloerverwarming in plaats van radiatoren

Wilt u ook de voordelen van vloerverwarming ervaren? Neem contact op met Comfortfloors en we gaan kijken wat we voor jou kunnen doen. Wanneer u al zeker bent van het type vloerverwarming dat u wilt, kunt u een gratis offerte bij ons opvragen.

Gratis offerte aanvragen 
Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1