Vloerverwarming patroon

Het leggen van vloerverwarming brengt een tweetal patronen van leggen met zich mee. Het zijn de twee meest gebruikte methodes van vloerverwarming patroon leggen. We hebben het hier dan over het meanderpatroon en het slakkenhuispatroon. Nou krijgen we bij Comfortfloors vaak de vraag: Wat is de beste legmethode? We vertellen je graag meer!

Meanderpatroon

Het meanderpatroon. Bij deze methode worden de verwarmingsbuizen in een zigzaggende manier door de kamer gelegd. De buizen zijn voortdurend parallel aan elkaar. Het meanderpatroon zorgt voor een onevenredige afgifte van warmte doordat de warme en koude buizen apart van elkaar liggen en pas in het midden samenkomen.

De voordelen:

  • Gemakkelijke montage
  • Bij grote glaspartijen veel warme langs het glas (bij aanleg met warme buizen langs glas).

De nadelen:

  • Veel korte bochten, waardoor lichtelijk geruis kan ontstaan.
  • Minder goede warmteverdeling. 

Slakkenhuispatroon

Het slakkenhuispatroon. Zoals het al zegt wordt het in de vorm van een slakkenhuis gelegd. Dit betekend dat de warme en koude buizen telkens evenredig aan elkaar lopen. Dit geeft een gelijke verdeling van de warmte.

Voordelen:

  • Optimaal warmtecomfort
  • Egale warmte over gehele vloeroppervlakte

Nadelen:

  • Duurder bij meerdere groepen, die sneller nodig zijn
  • Niet altijd een optie.

Meanderpatroon en slakkenhuispatroon

Conclusie

In de meeste gevallen is een slakkenhuispatroon de betere optie. De verwarming is er geleidelijker en zo kan er overal evenveel van het comfort van vloerverwarming worden genoten.

Echter, soms wordt er toch voor een meanderpatroon gekozen. Wanneer wordt dit dan gedaan? Bij grote raampartijen wordt wel eens gekozen voor een meanderpatroon. De warme aanvoerleidingen kunnen dan gelegd worden langs de raampartij zodat daar meer warmte vrij komt. 

Wat is voor mij het beste?

We snappen dat het verwarrend kan zijn. Vloerverwarming is een flinke uitgave en daarom adviseren we u graag vrijblijvend. Zo kan u de beste keuze maken! 

Ik heb een vraag

Offerte aanvragen

 

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1