Opstookprotocol vloerverwarming Nederland

Zo snel mogelijk genieten van uw nieuwe vloerverwarming. We snappen erg goed dat dit nieuwe comfort getest moet worden. Echter, er is iets wat door bewoners van een woning met nieuwe vloerverwarming vaak over het hoofd gezien wordt. Het opstookprotocol van vloerverwarming Nederland

Wat is het opstookprotocol?

Voor nieuwe vloerverwarming geldt dat het scheuren kan veroorzaken in de dekvloer. Dat komt door thermische krachten. Van warm naar koud, krimpen en uitzetten. De bekende gevolgen van snelle verandering van temperatuur. Wanneer een vloerverwarming nieuw is aangelegd binnen de dekvloer is het verstandig om uw vloerverwarming geleidelijk aan op temperatuur te brengen volgens het opstookprotocol. 

Tot welke temperatuur moet ik opstoken?

Belangrijk om te weten is is dat bij het opstookprotocol er uitgegaan moet worden van de watertemperatuur binnen de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dus dat absoluut niet de thermostaat temperatuur aangehouden moet worden. 

Voor een ideale werking van het opstookprotocol voor vloerverwarming is het het beste wanneer er geen hogere temperatuur dan 40° Celsius bereikt wordt. Nogmaals, hiermee bedoelen we de temperatuur van het water binnen de verwarmingsinstallatie. 

Scheuren ontstaan met name in de periode dat de verwarmingsinstallatie weer afkoeld. Om de kans hierop te verminderen is het belangrijk dat het verschil tussen de hoogste temperatuur (maximaal 40° Celsius) en de laagste temperatuur niet te groot is.

Let op! Er zijn installatiebedrijven die adviseren een maximale temperatuur van 55° Celsius aan te houden. Het is zeker mogelijk. Echter vergroot het de risico's en raden wij dit dus niet aan. 

Opstookprotocol vloerverwarming Nederland

Stappenplan voor het opstookprotocol

  1. Vang het opstookprotocol aan met een watertemperatuur die 5° Celsius hoger ligt dan de omgevingstemperatuur van de ruimte. Op de verwarmingsinstallatie is de temperatuur van het water in de vloer te zien. 
  2. De temperatuur verhogen met 5° Celsius tot dat de maximale temperatuur van 40° Celsius is bereikt. Idealiter gebeurt dit in tijdsframes van 24 uur. Dit betekent iedere 24 uur de temperatuur met 5° Celsius omhoog. 
  3. De dikte van de dekvloer is voor deze stap belangrijk. Nadat met de vorige stap de 40° Celsius is bereikt is het belangrijk om deze temperatuur vast te houden voor een aantal dagen. Dit aantal dagen wordt bepaald door de dike van de dekvloer. Elke centimeter is 24 uur. 
  4. Het is na stap 3 tijd om de temperatuur weer naar beneden te brengen in dezelfde stappen. Dit betekent elke 24 uur 5° Celsius omlaag tot dat de begintemperatuur van 5° Celsius is bereikt.
  5. Na het bereiken van de begintemperatuur is het weer taak om voor elke centimeter van de dikte van de dekvloer 24 uur te reken, zodat de vloer weer rust kan pakken.

In de meest ideale situatie herhaalt u dit proces meerdere malen. Dit vermindert het risico op scheuren in de dekvloer.

Vragen over het opstookprotocol?

Vraag het ons gerust. We hebben jarenlang ervaring op het gebied van vloerverwarming en voorzien u graag van advies!

Contact met ComfortFloors

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1