Vloerverwarming vernieuwen

De vloerverwarming in uw huidige huis is enigszins gedateerd en daarom overweegt u om de vloerverwarming te vernieuwen. Heel erg logisch dat deze gedachte naar voren komt. Misschien is de status van uw huidige vloerverwarming ongezond of op andere manier niet naar wens. We geven u graag tips voor het vernieuwen van uw vloerverwarming.

Wat moet ik vervangen bij vloerverwarming?

Allereerst is het goed om te weten waar vloerverwarming uit bestaat. Zo snapt u beter wat eventueel vervangen moet worden. De standaardonderdelen zijn:

  • Vloerverwarmingsverdeler
  • Vloerverwarmingsbuizen
  • Vloerverwarmingspomp (enkel bij gesloten verdeler)
  • Thermosstaat vloerverwarming

Qua onderdelen is een vloerverwarming dus niet heel complex. Maar, wanneer moet ik iets vervangen? Wanneer zie ik of iets niet meer functioneert? En hoe weet ik of iets gedateerd is?

Vloerverwarmingsverdeler

De vloerverwarmingsverdeler is het onderdeel dat het water rondpompt (als het een open verdeler is) door de vloerverwarmingsbuizen, waardoor er een constante temperatuur ontstaat. Gelijkmatig wordt het water rondgepompt door het vloerverwarmingssysteem. De vloerverwarmingsverdeler is een belangrijk element in de gezondheid van je vloerverwarming. Wanneer deze niet naar behoren werkt kan het zorgen voor hoge kosten in energie en verstopte vloerverwarmingsbuizen.

Zijn er problemen met uw vloerverwarmingsverdeler? Dan is het lastig om zelf te beoordelen wat er mis mee is. Het kan een verstopte verdeler zijn, een kapotte (ingebouwde) pomp of een elektrisch defect. Vraag daarom een expert om er naar te kijken. Dat scheelt u veel gissen en kosten op de lange termijn.

Moderne vloerverwarmingsverdeler van Robot met ingebouwde pomp

Een moderne vloerverwarmingverdeler - Robot Optimum Flow Pro

Vloerverwarmingsbuizen

Vloerverwarmingsbuizen liggen onder uw dekvloer en zijn de verwarmer van de vloer. Vanaf de verdeler wordt warmte doorgepompt door de buizen, welke u de warmte geven aan het oppervlak. Vloerverwarmingsbuizen zouden jaren lang mee moeten gaan, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het beoordelen van de status van de buizen op afstand is lastig, maar wanneer u het gevoel hebt dat de vloerverwarming minder goed werkt zou het zomaar kunnen zijn dat de buizen de oorzaak zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld vervuild zijn of er kan schade op zijn gelopen, waardoor ze niet meer volledig afgesloten zijn. Dat veroorzaakt drukverlies wat de prestaties niet goed doet. 

Ook belangrijk om te weten is, is dat oudere vloerverwarmingsbuizen vaak verder uit elkaar liggen. Recenter is het mogelijk om de buizen dichter bij elkaar te leggen, wat resulteert in een betere verdeling van de warmte op het oppervlak. Ons advies is om bij een ouder vloerverwarmingssysteem de vloerverwarmingsbuizen wel te vernieuwen wanneer u toch al bezig bent met de vloer vervangen. Het beste is dan om een lange termijnvisie te hebben en onverwachte, nare kosten op de lange termijn te voorkomen. 

Mocht u niet zeker zijn van de status waarin uw vloerverwarmingsbuizen verkeren, vraag het dan aan een expert. Zelf beoordelen kan erg lastig zijn, wanneer de kennis en ervaring op het gebied van vloerverwarming ontbreekt. 

Vloerverwarmingspomp

De vloerverwarmingspomp zorgt dat het verwarmde water verdeeld wordt over de verschillende vloerverwarmingsgroepen. Moderne verdelers beschikken over een ingebouwde pomp, wat zuiniger is. Een moderne verdeler met ingebouwde pomp verdient u met de tijd terug. Helemaal met stijgende energieprijzen.

Het advies is dan ook om te kijken of uw vloerverwarmingsverdeler beschikt over een ingebouwde pomp. Mocht dit niet het geval zijn, raden we bij een langetermijnvisie aan om de verdeler te vervangen voor een modernere versie verdeler met ingebouwde pomp.

De vloerverwarmingsproducten van Robot

Comfortfloors werkt uitsluitend met de producten van Robot. Robot beschikt over een arsenaal aan vloerverwarmingsproducten welke gegarandeerd kwaliteit bevatten. Bijkomende voordeel is dat Robot beschikt over een langere garantieperiode dan meeste concurrenten.

Vloerverwarming vernieuwen? Of advies nodig?

Comfortfloors heeft decennialang ervaring op het gebied van vloerverwarming en is daarom uw partner voor het vernieuwen van vloerverwarming. Mocht u niet zeker zijn van de huidige situatie waarin uw vloerverwarming verkeerd, dan voorzien we u graag van advies. Het is immers beter om een goede conclusie te trekken en daarop actie te ondernemen. Laat die conclusie nou het beste gegeven kunnen worden door de experts in floorheating van Comfortfloors.

Gratis offerte aanvragen Contact met Comfortfloors

 

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1