Vloerverwarming koelen

Het traditionele gebruik van vloerverwarming is gericht op het creëren van een comfortabele en gelijkmatige warmte in huis. Maar wist je dat hetzelfde systeem ook kan worden gebruikt om je interieur te koelen? Koelen met vloerverwarming biedt diverse voordelen, zoals een aangenaam binnenklimaat en energie-efficiëntie. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op deze voordelen en de vereisten om vloerverwarming voor koeling te kunnen gebruiken.

Wil jij vloerverwarming of is jouw vloerverwarming simpelweg te gadateerd om nog verder te kunnen gaan? Vraag bij ons een gratis offerte aan en maak je kosten inzichtelijk. Let op: Wij werken enkel met de beste materialen (Robot Climate).

Offerte aanvragen

Voordelen van Koelen met Vloerverwarming

Koelen middels vloerverwarming kent vele voordelen, namelijk: 

  • Efficiënt qua energie.
  • Comfortabel.
  • Ruimtebesparend.

Efficiëntie en Energiebesparing

Koelen met vloerverwarming kan een efficiënte manier zijn om je huis te koelen, vooral in vergelijking met traditionele airconditioningsystemen. Vloerverwarming maakt gebruik van lage temperatuurverwarming, wat betekent dat het systeem werkt met water dat op lagere temperaturen circuleert. Dit resulteert in energiebesparingen en lagere energiekosten.

Comfort en Gelijkmatige Koeling

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele koeling in je huis. In tegenstelling tot airconditioning die vaak koude lucht in één richting blaast, verspreidt vloerverwarming de koeling gelijkmatig over de hele ruimte. Hierdoor ontstaan er geen koude luchtstromen of temperatuurverschillen, wat resulteert in een aangenaam binnenklimaat.

Ruimtebesparing en Esthetiek

Een ander voordeel van koelen met vloerverwarming is dat er geen extra ruimte nodig is voor airconditioningstoestellen. Je hebt geen grote units aan je muur of raam nodig, waardoor je meer vrijheid hebt in het ontwerp en de inrichting van je interieur. Daarnaast zorgt het ontbreken van zichtbare airconditioningselementen voor een esthetisch aantrekkelijke ruimte.

Vereisten voor het Koelen met Vloerverwarming

Het is helaas niet zo dat elke installatie van vloerverwarming ook in staat is om te koelen. Hiervoor zijn een aantal criteria, waaronder:

  • Een warmtepomp aanvoering i.c.m. water.
  • Een systeem dat een lage watertemperatuur dragen kan.
  • Geschikte thermosstaat.

Lage Watertemperaturen

Voor efficiënte koeling met vloerverwarming is het belangrijk dat het verwarmingssysteem werkt met lage watertemperaturen. Dit betekent dat je een warmtepomp nodig hebt die in staat is om het water op de juiste temperatuur te brengen. We zullen later in dit artikel verschillende soorten warmtepompen bespreken die geschikt zijn voor deze toepassing.

Isolatie en Warmteafgifte

Een goede isolatie van je huis is essentieel voor het behoud van de koeling. Daarnaast moet de vloerbedekking een goede warmteafgifte mogelijk maken, zodat de koeling gelijkmatig wordt verspreid over de ruimte. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het ontwerp en de installatie van het vloerverwarmingssysteem.

Regelbaarheid en Thermostaat

Om de koeling met vloerverwarming optimaal te kunnen regelen, is het belangrijk om een thermostaat te hebben waarmee je de temperatuur kunt aanpassen. Moderne vloerverwarmingssystemen bieden geavanceerde thermostaten waarmee je de gewenste temperatuur nauwkeurig kunt instellen en programmeren.

Soorten Warmtepompen voor Vloerverwarming Koeling

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn voor het koelen van vloerverwarmingssystemen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types:

Lucht/water Warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp is een populaire keuze voor het koelen met vloerverwarming. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om het water in het vloerverwarmingssysteem te koelen. Het is een efficiënte en flexibele oplossing die goed werkt bij gematigde klimaten.

Water/water Warmtepomp

Een water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwater of oppervlaktewater als warmtebron voor het koelen van het water in het vloerverwarmingssysteem. Deze warmtepomp vereist echter wel toegang tot een geschikte waterbron, zoals een bron, meer of put.

Bodem/water Warmtepomp

Een bodem/water warmtepomp haalt warmte uit de grond en gebruikt dit om het water in het vloerverwarmingssysteem te koelen. Dit type warmtepomp is efficiënt en kan het hele jaar door gebruikt worden voor zowel verwarming als koeling. Het vereist echter wel een bodemlus of bodemcollectoren voor de warmte-uitwisseling.

Vloerverwarmingsverdeler en de (hybride) warmtepomp

Bij Comfortfloors werken we met hoogwaardige materialen van Robot, een gerenommeerd merk in de vloerverwarmingsindustrie. Robot biedt een breed scala aan producten en accessoires, waaronder vloerverwarmingsverdelers die perfect geschikt zijn voor het koelen van vloerverwarmingssystemen. Een opmerkelijke nieuwe toevoeging aan hun assortiment is de Robot Hybride LTVC, een vloerverwarmingsverdeler die specifiek is ontworpen voor hybride warmtepompen en ook kan koelen. Inmiddels hebben we deze al regelmatig mogen installeren. En wij zijn fan!

Koelen met vloerverwarming: Conclusie

Koelen met vloerverwarming biedt diverse voordelen, waaronder energie-efficiëntie, comfort, ruimtebesparing en esthetiek. Het vereist echter wel de juiste warmtepomp en de nodige aandacht voor isolatie en warmteafgifte. Door te kiezen voor een geschikte warmtepomp, zoals een lucht/water, water/water of bodem/water warmtepomp, kun je genieten van een aangenaam gekoeld binnenklimaat met behulp van je vloerverwarmingssysteem.

Bij Comfortfloors hebben we uitgebreide ervaring in de aanleg van vloerverwarmingssystemen en kunnen we je helpen bij het realiseren van een comfortabele en efficiënte koeling in je huis. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een persoonlijk advies op maat.

Wil je de kosten van vloerverwarming inzichtelijk? Bij Comfortfloors vraag je een GRATIS offerte aan. 

Vrijblijvende offerte aanvragen Contact

Let op: De informatie in dit artikel is bedoeld als algemene richtlijnen en dient niet beschouwd te worden als professioneel advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde specialist voor advies op maat voor jouw specifieke situatie.

 

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1